Stara tehnika

Študenstski stol je eden izmed stolov, po kateremu izdelujemo replike v našem podjetju in je delo enega najpomembnejših slovenskih arhitektov Jožeta Plečnika.

Mojster ga je načrtoval leta 1921 za opremo svoje risalnice v Stari tehniki na Aškerčevi cesti v Ljubljani.

Stol je funkcionalen in lahek, original je narejen iz smrekovega lesa ter omogoča večurno sedenje ob risanju.

Slika Jožeta Plečnika s svojimi študenti na ekskurziji. (Vir: Knjiga JOŽE PLEČNIK;Dunaj,Praga,Ljubljana; A. Hrausky, J. Koželj, D. Prelovšek)

Jože Plečnik  ( 1872 – 1957 )

Slovenski arhitekt 20. stoletja, rojen v Ljubljani. Študiral in izobraževal se je na Dunaju. S svojo izredno risarsko nadarjenstjo in trdim delom, se je hitro uveljavil v arhitekturnih krogih.

 

Umetnik z izjemnim ustvarjalnim opusom je svoj pečat pustil predvsem v Ljubljani, na Dunaju in Pragi, kjer je s prenovo praškega gradu tudi dosegel savoj ustvarjalni vrh.

Jože Plečnik je brez dvoma eden največjih slovenskih umetnikov, ki je slovenski arhitekturi dal temelje za gradnjo svoje prepoznavnosti.

Zanimanje za njegovo delo se doma in v svetu iz leta v leto povečuje.

Rešen pred sežigom

Izvirnik, po katerem se replike Študentskega stola izdelujejo, je bil rešen pred ognjenimi zublji, za kar gre zahvala prisebnosti dveh arhitektov, profesorjev na Fakulteti za arhitekturo.

Arhitekta sta v šestdesetih letih preteklega stoletja, uspela rešiti nakaj primerkov pred uničevanjem kulturne dediščine.

Večina stolov je bila na žalost uničenih. Nekaj originalov hranijo v Plečnikovi hiši (Muzej in galerije mesta Ljubljane) in na Fakulteti za arhitekturo.

Stara tehnika; Aškerčeva cesta Ljubljana (vir: Muzej Plečnikova Hiša)

Original Plečnikov Študentski  stol
(vir: Muzej Plečnikova Hiša)